Tuesday, December 2, 2008

Suatu pagi di Kapit...


Ha..., tok bukan lah kisah kehidupan d Kapit, tp kisah seorang sahabat, yang lamak dah menghilang...
Ada masa kelak ku cerita hal Kapit...

Awal ku bangun pagi tok.. ha ha.. mcm biasa lah, cuma turun awal...
Jam 6am dah ada janji dengan seorang rakan sepermainan masa gik kecik dolok, di Daerah Saratok, Sarawak...

Nama nya Yusfadzry Bin Yusuf...

Jadi aku nulong ngantar nya ke Terminal Bot Express Kapit pagi tek, nya maok pergi Kuching, atas urusan rasmi.... n kreta dgn rumah tinggal dgn aku.. nya mintak tolong jaga... hal kecik jak ya...

All I can say is, he is my long lost friend...
Masa kecik2 dolok, nang selalu main lintong dudok, lintong balas, lintong selepar, main aseng (Kabadi2), Badminton, Basikal..main dibah rumah, main teben (main jengkek), dan byk gik...

Arum bulak, pulang sekolah masih k uniform, dah main dgn nya...
(Quarters kmk org belakang rumah nya, quarters nya pun belakang rumah kmk orang..) Bertemu berlakang rumah, cuma rumah nya atas bukit sikit......

Jadi pada masa Darjah 5, (kamek 2 sama umur, tapi nya kelas sebelah), bapak nya seorang cikgu, telah dihantar untuk bertugas di Kapit... mak nya pun pergi sama, jadi... oleh kerana zaman ya, ne lah ada nak ber-email2, jadi lost contact lah... cuma ada sekali jak nya hantar surat... antara kandungan surat ya, nya madah Kapit tok, berbukit2, nak masuk senang, nak keluar susah... aha, ya jak yg ku ingat... (memeng bener...)

Setelah sik bertemu selama lebih 16 tahun, akhirnya bertemu lah balit d Kapit tok, City in The Jungle... ha ha..

Mula aku ada nangga nya di satu warong dgn family nya, nya pun ada nangga, cuma aku sik juak terpiker ya tek nya.. nya pun sama... Nak nama dah 16 tahun sik jumpa... ne lah sama gik..
Tok umur dah 27, ria baruk jak 11 tahun.. fuh...

ok ok ok....
Paduhal nya tek dah kerja di Kapit juak, mun sik silap start 5hb Nov 2008 ka...
Aok, nya bertugas sebagai seorang Doktor,... fuh byk juak kawan ku jadi doktor... aku jak berkuli... ha ha ha.. Jadi nya dalam bidang bius membius manusia, n ngubat org juak lah...

Tahniah, berjaya dalam mencapai cita- cita masa kecik...

Mun d sekolah rendah dolok, masa darjah 4, darjah 5, dlm tahun 1991-1992, org nunggah nya Yus, aku jak nunggah nya 'E'... sebab, kan dah biasa main d rumah nya...

Kinek tok di Hospital, orang nunggah nya Dr. Yus... ha ha ha...

Gambar di atas ya, gambar Wharf Kapit pagi tek... Sempat lagik ambik gambar sementara nantik express nya berlepas...


Aha... tok gambar kawan ku...
Masih single lagik.. he he..


8 comments:

farah.marzuki said...

wah begamba rah klcc. pjg jak cerita tek lok. wkekekeke. gamba baby ne!!!

kiki said...

Benar juak owh...
Kelak lah k..

Sy Fazidawaty said...

hoho..cam best jak kapit pok..i raso mesti pok 50 50 jak aso nak balit saratok gik..

kiki said...

pok gilo nak nak nyuruh i stay d Kapit..
Ha ha ha.. Apo2 pun, kejo situk nang nyaman.. kadang2 jak sakit palak.. ha ha ha... Kos sara hidup tersangat lah tinggi...

Rudy said...

bah..pindah jer..ekekek..saratok ka..sibu ka...London kah...

mun kuat ati nak pindah, pindah bro..jangan disimpan lamak2..nanti parah..

khairul onggon said...

awok bro.. pindah jak bro.. tapi suasana di kapit ya nang nyaman, tpi kos idup nya yg 'sik nyaman' hehe..

Buwau98 said...

Back to Kapit this morning and i saw a dark coloured car parked next to the main entrance.......looks so familiar and i wondered where did i last saw this car?
Half day latter,the number came out first prize in cashsweep....gostan. then i realized that the car belongs to Dr.Yus.
BTW....kiki, welcome to blogsphere

oon said...

aihhh yus!!!

besfren aku masa unimas dolok, duhal kawan u juak lok, hohoho. kim slam nya aihh, lamak dah sik temu huhuhu